2010 年普通高等学校招生全国统一考试 (新课标卷) 英语试题
第一卷 第一部分 听力(共两节，满分 30 分)
做题时，先将答案标在试卷上。录音内容结束后，你将有两分钟的时间将试 卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共 5 小题；每小题 1.5 分，满分 7.5 分) 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选 项中选出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟 的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例：How much is the shirt? A．￡19.15. 答案是 B。 1．What will Dorothy do on the weekend? A．Go out with her friend. B．Work on her paper. C．Make some plans. 2．What was the normal price of the Tshirt? A．$15. B．$30. C．$50. B．￡9.15. C．￡9.18.
3．What has the woman decided to do on Sunday afternoon? A．To attend a wedding. B．To visit an exhibition. C．To meet a friend. 4．When does the bank close on Saturday? A．At 1：00 pm. B．At 3：00 pm. C．At 4：00 pm.
5．Where are the speakers? A．In a store. B．In a classroom.
C．At a hotel. 第二节(共 15 小题；每小题 1.5 分，满分 22.5 分) 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、 B、C 三个选项中选出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前， 你将有时间阅读各个小题，每小题 5 秒钟；听完后，各小题给出 5 秒钟的作答时 间。每段对话或独白读两遍。 听第 6 段材料，回答第 6、7 题。 6．What do we know about Nora? A．She prefers a room of her own. B．She likes to work with other girls. C．She lives near the city center. 7．What is good about the flat? A．It has a large sitting room. B．It has good furniture. C．It has a big kitchen. 听第 7 段材料，回答第 8、9 题。 8．Where has Barbara been? A．Milan. B．Florence. C．Rome. 9．What has Barbara got in her suitcase? A．Shoes. B．Stones. C．Books.
听第 8 段材料，回答第 10 至 12 题。 10．Who is making the telephone call? A．Thomas Brothers. B．Mike Landon. C．Jack Cooper. 11．What relation is the woman to Mr.Cooper? A．His wife. B．His boss. C．His secretary.
12．What is the message about? A．A meeting. B．A visit to France.
C．The date for a trip. 听第 9 段材料，回答第 13 至 16 题。 13．Who could the man speaker most probably be? A．A person who saw the accident. B．The driver of the lorry. C．A police officer. 14．What was Mrs.Franks doing when the accident took place? A．Walking along Churchill Avenue. B．Getting ready to cross the road. C．Standing outside a bank. 15．When did the accident happen? A．At about 8：00 am. B．At about 9：00 am. C．At about 10：00 am. 16．How did the accident happen? A．A lorry hit a car. B．A car ran into a lorry. C．A bank clerk rushed into the street. 听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。 17．What is the talk mainly about? A．The history of the school. B．The courses for the term. C．The plan for the day. 18．Where can the visitors learn about the subjects for new students? A．In the school hall. B．In the science labs. C．In the classrooms. 19．What can students do in the practical areas? A．Take science courses. B．Enjoy excellent meals.
C．Attend workshops. 20．When are the visitors expected to ask questions? A．During the lunch hour. B．After the welcome speech. C．Before the tour of the labs. 第二部分 第一节 英语知识运用(共两节，满分 45 分)
单项填空(共 15 小题；每小题 1 分，满分 15 分)
从 A、B、C、D 四个选项中，选出可以填入空白处的最佳选项，并在答题 卡上将该项涂黑。 例：We ______ last night，but we went to the concert instead. A．must have studied C．should have studied 答案是 C。 21．—Have you finished reading Jane Eyre? —No，I ______ my homework all day yesterday. A．was doing C．had done B．would do D．do B．might study D．would study
22．The workers______ the glasses and marked on each box “This Side Up” . A．carried C．pressed B．delivered D．packed
23．I'll spend half of my holiday practising English and ______ half learning drawing. A．another C．other's B．the other D．other
24．As a child，Jack studied in a village school，______ is named after his grandfather. A．which C．what B．where D．that
25．Mary made coffee ______ her guests were finishing their meal. A．so that B．although
26．I have seldom seen my mother ______ pleased with my progress as she is now. A．so C．too B．very D．rather
27．Mrs.White showed her students some old maps ______ from the library. A．to borrow C．borrowed B．to be borrowed D．borrowing
28．When you are home，give a call to let me know you ______ safely. A．are arriving C．had arrived B．have arrived D．will arrive
29．Just be patient.You ______ expect the world to change so soon. A．can't C．may not B．needn't D．will not
30．The little boy won't go to sleep ______ his mother tells him a story. A．or C．but B．unless D．whether
31．—Everybody is going to climb the mountain.Can I go too，Mom? —______ Wait till you are old enough，dear. A．Will you? C．I hope so. B．Why not? D．I'm afraid not.
32．The disco very of gold in Australia led thousands to believe that a fortune ______. A．is made C．was to be made B．would make D．had made
33．We haven't discussed yet ______ we are going to place our new furniture. A．that C．what B．which D．where
34．With Father's Day around the corner，I have taken some money out of the bank ______ presents for my dad.
B．to buy D．to have bought
35．—Was he sorry for what he'd done? —______. A．No wonder C．Not really 第二节 B．Well done D．Go ahead
完形填空(共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分)
阅读下面短文，从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中，选出可以 填入空白处的最佳选项，并在答题卡上将该项涂黑。 It was a busy morning，about 8：30，when an elderly gentleman in his 80s came to the hospital.I heard him saying to the nurse that he was in a hurry for an appointment(约会)at 9：30. The nurse had him take a __36__ in the waiting area，__37__ him it would be at least 40 minutes __38__ someone would be able to see him.I saw him __39__ his watch and decided，since I was __40__ busy—my patient didn't __41__ at the appointed hour.I would examine his wound.While taking care of his wound，I asked him if he had another doctor's appointment. The gentleman said no and told me that he __42__ to go to the nursing home to eat breakfast with his __43__.He told me that she had been __44__ for a while and that she had a special disease.I asked if she would be __45__ if he was a bit late.He replied that she __46__ knew who he was，that she had not been able to __47__ him for five years now.I was __48__ ， and asked him, “And you __49__ go every morning，even though she doesn't know who you are？” He smiled and said, “She doesn't know me， but I know who she is.” I had to hold back __50__ as he left. Now I __51__ that in marriages，true love is __52__ of all that is.The happiest people don't __53__ have the best of everything ；they just __54__ the best of everything they have.__55__ isn't about how to live through the storm，but how to dance in the rain. 36．A.breath C．seat B．test D．break
37．A.persuading C．understanding 38．A.if C．since 39．A.taking off C．looking at 40．A.very C．seldom 41．A.turn up C．come on 42．A.needed C．agreed 43．A.daughter C．mother 44．A.late C．around 45．A.lonely C．doubtful 46．A.so far C．no longer 47．A.recognize C．believe 48．A.moved C．surprised 49．A.only C．thus 50．A.curiosity C．words 51．A.realize C．hope
B．promising D．telling B．before D．after B．fixing D．winding B．also D．not B．show off D．go away B．forgot D．happened B．wife D．sister B．well D．there B．worried D．hungry B．neither D．already B．answer D．expect B．disappointed D．satisfied B．then D．still B．tears D．judgment B．suggest D．prove
52．A.agreement C．acceptance 53．A.necessarily C．naturally 54．A.learn C．favor 55．A.Adventure C．Trust 第三部分
B．expression D．exhibition B．completely D．frequently B．make D．try B．Beauty D．Life
阅读理解(共两节，满分 40 分)
第一节(共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分) 阅读下列短文，从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中，选出最佳选项， 并在答题卡上将该项涂黑。 A Shakespeare's Birthplace and Exhibition of Shakespeare's World Welcome to the Worldfamous house where William Shakespeare was born in 1564 and where he grew up.The property( 房产 ) remained in the ownership of Shakespeare's family until 1806.The House has welcomed visitors travelling from all over the world，for over 250 years. OPENING TIMES 20 Mar to 19 Oct Mon to Sat：9：00 am to 5：00 pm Sun：9：30 am to 5：00 pm 20 Oct to 19 Mar Mon to Sat：9：30 am to 4：00 pm Sun：10：00 am to 4：00 pm
◆Enter through the Visitors' Centre and see the highly praised exhibition Shakespeare's World ， a lively and full introduction to the life and work of Shakespeare. ◆Stand in the rooms where Shakespeare grew up.
◆Discover examples of furniture and needlework from Shakespeare's period. ◆Enjoy the traditional English garden， planted with trees and flowers mentioned in the poet's works. ADMISSION： Adult ￡4.90 Child ￡2.20 Family ￡12.00 (2 adults＋up to 3 children)
The Birthplace is within easy walking distance of all the car parks shown on the map；nearest is Windsor Street(3 minutes' walk)． The House may present difficulties but the Visitors' Centre，its exhibition，and the garden are accessible(可进入的) to wheelchair users. The Shakespeare Coffee House(opposite the Birthplace)． 56． How much is the admission for a family of two grownups and two children? A．￡9.80. C．￡14.20. B．￡12.00. D．￡16.40.
57．Where is the nearest parking place to Shakespeare's Birthplace? A．Behind the exhibition hall. B．Opposite the Visitors' Centre. C．At Windsor Street. D．Near the Coffee House. 58．A wheelchair user may need help to enter ______. A．the House C．the Visitors' Centre B．the garden D．the exhibition hall
B EDGEWOOD—Every morning at Dixie Heights High School，customers pour into a special experiment：the district's first coffee shop run mostly by students with special learning needs. Well before classes start，students and teachers order Lattes，Cappuccinos and
Hot Chocolates.Then，during the first period，teachers call in orders on their room phones，and students make deliveries. By closing time at 9：20 a．m.，the shop usually sells 90 drinks. “Whoever made the chi tea ， Ms.Schatzman says it was good ， ” Christy McKinley，a second year student，announced recently，after hanging up with the teacher. The shop is called the Dixie PIT，which stands for Power in Transition.Although some of the students are not disabled，many are，and the PIT helps them prepare for life after high school. They learn not only how to run a coffee shop but also how to deal with their affairs.They keep a timecard and receive paychecks ， which they keep in check registers. Specialeducation teachers Kim Chevalier and Sue Casey introduced the Dixie PIT from a similar program at Kennesaw Mountain High School in Georgia. Not that it was easy.Chevalier's first problem to overcome was productrelated.Should schools be selling coffee？What about sugar content? Kenton County Food Service Director Ginger Gray helped.She made sure all the drinks，which use nonfat milk，fell within nutrition(营养)guidelines. The whole school has joined in to help. Teachers agreed to give up their lounge(休息室) in the mornings.Art students painted the name of the shop on the wall.Business students designed the paychecks.The basketball team helped pay for cups. 59．What is the text mainly about? A．A bestselling coffee. B．A special educational program. C．Government support for schools. D．A new type of teacherstudent relationship. 60．The Dixie PIT program was introduced in order to ______. A．raise money for school affairs B．do some research on nutrition C．develop students' practical skills
D．supply teachers with drinks 61．We know from the text that Ginger Gray ______. A．manages the Dixie PIT program in Kenton County B．sees that the drinks meet health standards C．teaches at Dixie Heights High School D．owns the school's coffee shop
C Along the river banks of the Amazon and the Orinoco there lives a bird that swims before it can fly，flies like a fat chicken， eats green leaves， has the stomach of a cow and has claws(爪)on its wings when young.They build their homes about 4.6 m above the river，an important feature(特征) for the safety of the young.It is called the hoatzin. In appearance，the birds of both sexes look very much alike with brown on the back and cream and red on the underside.The head is small，with a large set of feathers on the top， bright red eyes， and blue skin.Its nearest relatives are the common birds，cuckoos.Its most striking feature，though，is only found in the young. Baby hoatzins have a claw on the leading edge of each wing and another at the end of each wing tip.Using these four claws，together with the beak(喙)，they can climb about in the bushes， looking very much like primitive birds must have done.The hostzins，however，live in the modern world. During the drier months between December and March hoatzins fly about the forest in groups of 20 to 30 birds，but in April，when the rainy season begins，they collect together in smaller living units of two to seven birds for producing purposes. When danger comes in the form of a snake or a monkey ， the young hoatzins—maybe three in one family—jump over the side into the river.They swim about under the water until it is safe to return and then，using their claws，lift themselves up through the branches and get back home.When they have learned to fly they lose their claws and escape enemies not by swimming but by flying off， in a slow and heavy way，to a neighboring tree. 62．What is the text mainly about?
A．Hoatzins in dry and rainy seasons. B．The relatives and enemies of hoatzins. C．Primitive birds and hoatzins of the Amazon. D．The appearance and living habits of hoatzins. 63．Young hoatzins are different from their parents in that ______. A．they look like young cuckoos B．they have claws on the wings C．they eat a lot like a cow D．they live on river banks 64．What can we infer about primitive birds from the text? A．They had claws to help them climb. B．They could fly long distances. C．They had four wings like hoatzins. D．They had a head with long feathers on the top. 65．Why do hoatzins collect together in smaller groups when the rainy season comes? A．To find more food. B．To protect themselves better. C．To keep themselves warm. D．To produce their young.
D There were smiling children all the way.Clearly they knew at what time the train passed their homes and they made it their business to stand along the railway， wave to complete strangers and cheer them up as they rushed towards Penang.Often whole families stood outside their homes and waved and smiled as if those on the trains were their favorite relatives.This is the simple village people of Malaysia.I was moved. I had always traveled to Malaysia by plane or car，so this was the first time I was on a train.I did not particularly relish the long train journey and had brought along a dozen magazines to read and reread.I looked about the train.There was not one familiar face.I sighed and sat down to read my Economics.
It was not long before the train was across the Causeway and in Malaysia.Johore Baru was just another city like Singapore，so I was tired of looking at the crowds of people as they hurried past.As we went beyond the city， I watched the straight rows of rubber trees and miles and miles of green.Then the first village came into sight.Immediately I came alive，I decided to wave back. From then on my journey became interesting.I threw my magazines into the waste basket and decided to join in Malaysian life.Then everything came alive.The mountains seemed to speak to me.Even the trees were smiling.I stared at everything as if I was looking at it for the first time. The day passed fast and I even forgot to have my lunch until I felt hungry.I looked at my watch and was surprised that it was 3：00 pm.Soon the train pulled up at Butterworth.I looked at the people all around me.They all looked beautiful.When my uncle arrived with a smile， I threw my arms around him to give him a warm hug.I had never done this before.He seemed surprised and then his weatherbeaten face warmed up with a huge smile.We walked arm in arm to his car. I looked forward to the return journey. 66．The author expected the train trip to be ______. A．adventurous C．exciting B．pleasant D．dull
67．What did the author remember most fondly of her train trip? A．The friendly country people. B．The mountains along the way. C．The crowds of people in the streets. D．The simples lunch served on the train. 68．Which of the following words can best take the place of the word “relish” in the second paragraph? A．choose C．prepare for B．enjoy D．carry on
69．Where was the writer going? A．Johore Baru. C．Butterworth. B．The Causeway. D．Singapore.
70．What can we learn from the story? A．Comfort in traveling by train. B．Pleasure of living in the country. C．Reading gives people delight. D．Smiles brighten people up. 第二节(共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分) 根据短文内容，从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有 两项为多余选项。 Q &A Question：I have recently got a senior position within my company.One of my new tasks is to make monthly progress reports on my department in front of other senior officials.During my first meeting，I presented and then opened the floor to questions.__71__ My first reaction was to answer defensively.Later I realized that I shouldn't have felt that way.But how can I keep cool and effectively answer questions in this type of settings? Answer：Congratulations on your new position！Presenting in front of your peers(同事) is a hard task in itself，and it becomes much more difficult when a question and answer period is required.Questionandanswer periods are a great way to clarify the message and strengthen key points.__72__ ●__73__ When a person is asking a question，show interest and a desire to understand the question by listening and asking for clarification. ●Buy time. When facing a hard question，most people can't give an answer immediately.Buy time by repeating the question in your own words.__74__ These techniques allow you to quickly organize your thoughts as well as to make sure you will be correctly answering the question. ●Suggest a private meeting. A oneonone meeting is a calmer setting than speaking in front of your peers.__75__ A．Show your true interest. B．Restate the question with respect.
C．Some ideas can be quite concrete. D．There were many difficult questions. E．It can also be more effective in exchanging ideas. F．You may also ask for clarification on the question. G．Here are some ideas that can help you prepare for your next meeting.
第二卷 第四部分 第一节 写作(共两节，满分 35 分)
短文改错(共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文， 请你修改你同桌写的以下作 文。文中共有 10 处语言错误，每句中最多有两处，每处错误仅涉及一个单词的 增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏字符号(∧)，并在其下面写出该加的词。 删除：把多余的词用斜线(\)划掉。 修改：在错的词下划横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意：1.每处错误及其修改均仅限一词： 2．只允许修改 10 处，多者(从第 11 处起)不计分。 My friend Nick told me story about his experience back in the US，which was very interested.One day he was having a yard sale and the old man living next door come by to help.As the old man looked over the things on the yard that were to be sold， he stopped at a box of golden ball for Christmas trees.On the box was a card say: “25 cents each.” “You will never sell these for that much.” he told Nick.Convinced， Nick has brought the price up to 10 cents a piece.Without a moment's delay，my neighbor picked up the box but announced “I'll take them.” 第二节 书面表达(满分 25 分)
假设你是育才中学学生会主席李华。你校将举办一次英语演讲比赛(speech contest)， 希望附近某大学的外籍教师 Smith 女士来做评委。 请参照以下比赛通知 给她写一封信。 英语演讲比赛
主题：人与自然 时间：6 月 15 日下午 2：00～5：00 地点：501 教室 参赛选手：10 名学生 联系人：李华(电话 44876655) 欢迎大家光临
第一部分 1.B 11.C 2.B
听力(共两节，满分 30 分) 3.A 4.B 14.C 5.C 6.A 7.C 8.A 9.A 10.B 20.A
15.B 16.B 17.C
英语知识运用(共两节，满分 45 分)
单项填空(共 15 小题；每小题 1 分，满分 15 分)
21．A 考查动词时态。根据题中时间状语 “all day yesterday” 可知，这里 表示过去的持续的动作或状态，所以谓语应用动词的过去进行时，表示 “昨天一 直做作业”，答案为 A 项。 22．D 考查动词辨析。句意：工人们包装这些杯子，并在每个包装盒上标 上 “此面朝上” 的字样。 carry “携带，拿”；deliver “传递，投递”；press “挤， 压，按”；pack “包装，打捆，收拾行囊”。 23．B 考查代词。若将事物分为两部分，其中的另一部分需要用 the other 来表示。题中意思是 “用一半的假期时间练习英语，另一半的时间学习画画 ”， 所以答案为 B 项。 24．A 考查定语从句。分析题干结构可知，从句中缺少主语，且为非限制 性定语从句，所以应该用 which，答案为 A 项。 25．C 考查并列句。句意：玛丽在煮咖啡，而她的客人们正在忙着吃饭。
题中前后句之间为对比关系， 所以应该用 while 作并列连词， 表示 “然而， 可是”。 so that 通常用来引导目的状语从句和结果状语从句；although 用来引导让步状语 从句；as if 用来引导方式状语从句或在 look, seem 等系动词后引导表语从句。 26．A 考查固定结构。题中用的结构为 so/as...as...，用于比较句型，中间
是形容词或副词的原级，意思是 “达到与……相同的程度”。根据题中 “seldom” 可知，否定句中通常用 so...as...结构，答案为 A 项。 27．C 考查非谓语动词。根据题意可知，这里考查非谓语动词作后置定语，
动作已经完成，且被修饰词 “some old maps” 和动词 “borrow” 之间为被动关 系，所以应该用过去分词作定语，答案为 C 项。 28．B 考查动词时态。根据题意可知，这里要表达 “回家后打电话确认已 经安全到达”，所以应该用现在完成时，答案为 B 项。A 项和 D 项均表示将来，
但没有 “完成” 之意，所以排除；C 项为过去完成时，不符合题意，所以排除。 29．A 考查情态动词。句意：耐心点，你不能指望这个世界会很快发生变 化。根据题意可知应该选择 A 项，表示 “不能，不会”。其他选项均与题意不符。 30．B 考查连词。句意：除非妈妈给他讲一个故事，否则小男孩就不去睡 觉。unless “除非……，如果不……”，相当于 if not...，用来引导条件状语从句。 31．D 考查交际用语。根据题中 “Wait till you are old enough, dear.” 可知， 母亲现在并不同意孩子去爬山，所以答案为 D 项 I'm afraid not. “恐怕不行”。Will you? 通常用来对祈使句进行反意的提问或向对方发出邀请； Why not? 用来表示 向对方提出的建议或提议给予肯定；I hope so. “我希望是这样”，so 用来代替前 面提到的内容，其否定形式用 not。 32．C 考查动词时态和语态。根据题意可知，这里要表达将来的含义，即
“马上就要发财”；且根据前面主句的谓语动词 “led” 可知，这里应该用过去将来 时。be to do 结构可以表示计划、安排、义务、应该、可能、命运等，这里强调 可能性很大。B 项语态错误。 33．D 考查名词性从句。根据题意可知， “新家具放在哪里还没有讨论”， 所以应该用 where 来引导宾语从句。 34． B 考查非谓语动词。 根据题中 “With Father's Day around the corner” 可 知，父亲节即将来临，说话人从银行取钱是为了给父亲买礼物，所以用动词不定 式作目的状语，且为主动形式，答案为 B 项。 35．C 考查交际用语。根据题意可知应该选择 C 项 Not really，意思是 “事
实上没有/不是，并不是真的这样”。No wonder “难怪，毫不奇怪”；Well done “干 得好，不错”；Go ahead “做吧，拿吧，开始”。 第二节 36．C 完形填空(共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分) 根据下文可知，护士要老人坐下等一会儿，但并不是让老人休息，
所以排除 D 项，答案为 C 项。A 项和 B 项均与题意不符。 37．D 护士告诉老人至少要等待 40 分钟才能有大夫给老人看病，所以答 案为 D 项。 38．B 由上一题分析可知应该选择 B 项 before，意思是 “在……之前”。 39． C 根据前面提到的 “I heard him saying to the nurse that he was in a hurry
for an appointment at 9：30.” 可知，老人有一个约会，有些着急才不停地看表，
答案为 C 项。 40．D 根据后文可知，作者当时没有病人要看，所以应该是比较清闲，答 案为 D 项。 41．A 句意：我的病人没有在约定好的时间出现。turn up “出现，露面”； show off “卖弄，炫耀”；come on “加油，快点，得了，行了”；go away “离开， 走掉”。根据题意可知应该选择 A 项。 42． A 根据后文可知， 老人需要去疗养院陪妻子吃早饭， 所以答案为 A 项。 43．B 根据文章最后一段提示词 “marriages” 和 “true love” 可知，这里应 该指的是老人的妻子，所以答案为 B 项。 44．D 根据上下文可知，老人的妻子在疗养院已经等了有一会了，且她患 有特殊的疾病， 所以老人急于赶到那里去。 there 在这里指代前面提到的 “nursing home”。 45．B 此处作者在询问老人如果去晚了，妻子会不会担心和着急，所以答 案为 B 项。 46．C 根据后文 “...even though she doesn't know who you are？” 可知，老
人的妻子已经不认识自己的丈夫了，所以答案为 C 项 no longer，强调时间上的 “不再”。 47． A 由上一题分析可知应该选择 A 项 recognize， 意思是 “认出， 识别出”。 48．C 作者对老人提到这种情况感到惊讶，甚至难以理解，所以答案为 C
项。moved “感动的”；disappointed “失望的”；satisfied “满意的”。 49．D 根据后面 “even though she doesn't know who you are？” 可知，这里 意思是说 “即便她不知道你是谁，你仍然每天早晨去陪她？”。still 作为副词意 思是 “仍然，依旧”。 50．B 根据下文可知，作者被老人对爱的这份坚守所感动，所以在这里应 该是抑制自己的 “眼泪”，答案为 B 项。 51．A 句意：现在我终于认识到，在婚姻中，真爱就是能够接纳眼前的一 切。作者态度由原来的不理解到受感动，这是一个逐渐变化的心理认识过程，所 以应该用 realize，意思是 “意识到，认识到”。 52．C 尽管老人的妻子患有重病，但是老人仍然不离不弃，这充分说明真
正的爱情是要能够包容一切，接受一切哪怕是最糟糕的结果，所以答案为 C 项。
53．A 句意：最幸福的人不必一定要拥有一切最好的事物，他们只要能够 充分利用自己所拥有的一切就好。根据句意可知应该选择 A 项 necessarily，意思 是 “必要地， 一定地”。 completely “完全地， 彻底地”； naturally “自然地”； frequently “频繁地，经常地”。 54．B 此处考查固定词组 make the best/most of...，意思是 “充分利用”。 55． D 句意： 生命的意义并不在于如何度过风浪，而是要学会在雨中起舞。 整篇文章通过讲述老人对爱情的执着向我们展示生命的真谛，所以答案为 D 项。 第三部分 阅读理解(共两节，满分 40 分)
第一节(共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分) A 56．B 细节理解题。根据文中入场收费的表格可知，全家(包括两个大人， 最多三个孩子)的费用为 12 英镑。 57． C 细节理解题。 根据文中 “The Birthplace is within easy walking distance
of all the car parks shown on the map; nearest is Windsor Street(3 minutes' walk)” 可 知，离莎士比亚出生地最近的停车场所是 Windsor Street。 58．A 细节理解题。根据文中 “The House may present difficulties but the Visitors' Centre，its exhibition, and the garden are accessible to wheelchair users.” 可 知，使用轮椅的参观者需要别人的帮助才能进入 the House。 B 59．B 主旨大意题。文章介绍了一种新型的特殊教育形式，通过学生自己 经营咖啡馆，使学生不仅掌握经营管理的知识和技能，而且为将来走向社会打下 了基础，做好了准备。 60．C 推理判断题。根据文章第五段第二句和第六段第一句可知，这种特
殊教育可以帮助学生处理他们自己的事务，特别是步入社会后的一些具体的、实 际的事务。 61． B 细节理解题。 根据文章第九段第二句话 “She made sure all the drinks, which use non?fat milk, fell within nutrition guidelines.” 可知，使用无脂奶的饮料 都能达到营养标准，答案为 B 项；根据该段第一句中的 “helped” 可知，Ginger Gray 只是在帮助实施和开展这项计划，而不是负责管理工作，排除 A 项； Ginger Gray 是 Kenton County Food Service 的董事长，文中并未提及曾在 Dixie Heights
High School 教过学，所以排除 C 项；coffee shop 并没有归 Ginger Gray 所有，所 以 D 项错误。 C 62．D 主旨大意题。文章前两段主要介绍麝雉这种鸟类的外貌，后面主要 介绍这种鸟类的部分体貌特点和生活习性，所以答案为 D 项。 63．B 细节理解题。根据文章第一段第一句 “has claws on its wings when young” 和第三段可知，麝雉小的时候翅膀上带有爪子，长大学会飞翔后爪子就 消失了，由此判断答案为 B 项。 64．A 推理判断题。根据文章第三段 “Using these four claws, together with the beak, they can climb about in the bushes，...” 可知，远古的鸟类翅膀上也有爪 子，帮助它们攀爬，所以答案为 A 项。 65．D 细节理解题。根据文章倒数第二 “when the rainy season begins, they collect together in smaller living units of two to seven birds for producing purposes” 可知，雨季来临时，麝雉单个群落数量减小是为了繁殖后代，所以答案为 D 项。 D 66．D 推理判断题。根据文章第二段可知，作者这次乘火车旅行，为了打 发时间自己带来很多杂志， 尤其是段中 “I looked about the train.There was not one familiar face.I sighed and sat down to read my Economics.” 足以表明作者此时此刻 的无聊心境，答案为 D 项。 67．A 细节理解题。根据文章第一段对马来西亚当地村民热情淳朴举动的 描写可知，令作者记忆最深的就是当地的村民。 68．B 词义猜测题。根据该段内容可知，作者当时并不喜欢这次乘坐火车 的长途旅行，所以答案为 B 项。 69．C 细节理解题。根据文章最后一段可知，火车在 Butterworth 停靠，且
叔叔在那里迎接作者，所以判断这里应该是作者此行的终点站，答案为 C 项。 70． D 推理判断题。根据文章内容可知，正是当地人们的微笑感动了作者， 所以强调微笑的作用，答案为 D 项。 第二节(共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分) 71～75.DGAFE 第四部分 写作(共两节，满分 35 分)
短文改错(共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分)
第一句：me 和 story 之间加 a；interested→interesting 第二句：come→came 第三句：on→in 或 yard→ground；ball→balls 第四句：say→saying 第五句：去掉 has；up→down 第六句：my→his；but→and 参考范文： Dear Ms.Smith， I'm Li Hua， Chair of the Student Union of Yucai Middle School， which is close to your university.I'm writing to invite you to be a judge at our English speech contest to be held in our school on June 15，at Room 501.It will start at 2：00 pm and last for about three hours.Ten studnets will deliver their speeches on the given topic “Man and Nature” .We hope that you will accept our invitation if it is convenient for you.Please call me at 44876655 if you have any questions. I am looking forward to your reply. With best wishes， Li Hua